Resultaat openbare zitting Kiesraad van 3 mei 2007

Op 3 mei werd in een openbare zitting van het centraal stembureau (Kiesraad) de geldigheid vastgesteld van de kandidatenlijsten, de lijstencombinaties en nummering van de kandidatenlijsten voor de Eerste Kamerverkiezing van 29 mei 2007.

Beeld: Kiesraad

Elf politieke partijen leverden een kandidatenlijst in

Op de dag van kandidaatstelling, 24 april 2007, hebben elf politieke partijen een kandidatenlijst bij de Commissarissen der Koningin ingeleverd. Bij de vorige Eerste Kamerverkiezing in 2003 hebben tien politieke partijen een kandidatenlijst ingeleverd.
Van al deze elf partijen is de aanduiding geregistreerd bij de Kiesraad; er is dus geen sprake van een zogenaamde blanco lijst.
Zes partijen hebben in alle provincies een kandidatenlijst ingeleverd. Van de politieke partijen die in meerdere of in alle provincies kandidatenlijsten hebben ingediend, zijn de lijsten gelijkluidend.

Eén kandidatenlijst ongeldig verklaard

Het centraal stembureau heeft vrijdag 27 april 2007 in een niet-openbare zitting de kandidatenlijsten onderzocht. De geconstateerde verzuimen zijn bij aangetekende brief gemeld aan de inleveraar van de lijst. De inleveraar kon op 1 en 2 mei jongstleden tussen 9.00 en 17.00 uur het verzuim bij het centraal stembureau herstellen.

De lijsten van de NEDERLANDSE KLOKKENLUIDERS PARTIJ (NKP), zijn in alle provincies ongeldig verklaard. In alle provincies, behalve in Fryslân, heeft (art S 3 van de Kieswet) deze partij de kandidatenlijsten per fax danwel per e-mail ingeleverd, terwijl artikel R 1, eerste lid, van de Kieswet voorschrijft dat kandidatenlijsten door persoonlijke overhandiging worden ingeleverd. Dit gebrek is in artikel S 1, derde lid, van de Kieswet niet aangemerkt als een herstelbaar verzuim. Daarnaast constateerde het centraal stembureau dat de kandidatenlijsten van de NKP in alle provincies niet ondertekend waren door een lid van Provinciale Staten; deze verzuimen zijn niet tijdig hersteld.

Bij de VVD en de Partij van de Arbeid zijn ook verzuimen geconstateerd, maar die zijn tijdig hersteld (art S1 lid 3 Kieswet).

Het centraal stembureau verklaart de lijsten van de volgende politieke partijen geldig en de daarop voorkomende kandidaten alsmede de daarboven geplaatste aanduidingen blijven gehandhaafd (art S 3 van de Kieswet):
• Christen Democratisch Appèl (CDA) in alle provincies;
• Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) in alle provincies;
• VVD in alle provincies;
• GROENLINKS in alle provincies;
• SP (Socialistische Partij) in alle provincies;
• Democraten 66 (D66) in alle provincies, behalve in Fryslân, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Zeeland;
• ChristenUnie in alle provincies behalve in Limburg;
• Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in alle provincies behalve in Groningen, Fryslân, Drenthe, Noord-Holland, Noord-Brabant en Limburg;
• Onafhankelijke Senaatsfractie in alle provincies behalve in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland;
• Partij voor de Dieren in alle provincies, behalve in Fryslân, Drenthe, Overijssel en Zeeland.

De nummering van de kandidatenlijsten

De wijze waarop het centraal stembureau de kandidatenlijsten nummert, is beschreven in de Kieswet. Eerst krijgen de kandidatenlijsten van partijen die bij de Eerste Kamerverkiezing van 2003 één of meer zetels hebben behaald een nummer.

De nummers 1 tot en met 9 zijn toegekend op grond van de stemtotalen behaald bij de vorige verkiezing voor de leden van de Eerste Kamer.

De Partij voor de Dieren heeft nummer 10 gekregen (de artikelen S 12, vijfde lid, juncto I 14, vierde lid, van de Kieswet).  
 

Nummer Aanduiding van de politieke partij
1 Christen Democratische Appel (CDA
2 Partij van de Arbeid(PvdA
3 VVD
4 GROENLINKS
5 SP(Socialistische Partij)
6 Democraten 66 (D66)
7 ChristenUnie
8 Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
9 Onafhankelijke Senaatsfractie
10 Partij voor de Dieren

Drie geldige lijstcombinaties

Voor een verbinding tot een lijstencombinatie gelden de volgende eisen (art S 8 van de Kieswet):
• de aanduiding van de betreffende politieke partijen is geregistreerd bij het centraal stembureau;
• de combinatie heeft betrekking op alle in de onderscheidene provincies ingediende lijsten;
• de combinatie geschiedt in alle provincies met dezelfde partij of partijen.
Er zijn op vrijdag 27 april 2007 drie lijstencombinaties ingediend. Dat zijn:
• Christen Democratisch Appèl (CDA) (lijst 1), ChristenUnie (lijst 7) en Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) (lijst 8);
• VVD (lijst 3), Democraten 66 (D66) (lijst 6) en Onafhankelijke Senaatsfractie (lijst 9);
• GROENLINKS (lijst 4) en Partij voor de Dieren (lijst 10).
Het centraal stembureau verklaart dat de drie verbindingen tot een lijstencombinatie geldig zijn omdat in alle gevallen aan deze vereisten is voldaan.

Bezwaren

Tegen de beslissingen van het centraal stembureau konden aanwezigen tijdens de openbare zitting bezwaren inbrengen. Als er bezwaren zijn ingediend, dan worden die op een later moment gepubliceerd via de website van de Kiesraad.

Beroep bij de Raad van State

Tegen de beschikkingen over de geldigheid van de kandidatenlijsten kan een belanghebbende en iedere kiezer binnen vier dagen beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er is geen beroep mogelijk tegen de beslissing van het centraal stembureau over de nummering van de kandidatenlijsten of over de geldigheid van de lijstencombinaties.
Afhankelijk van het feit of er al dan niet beroep wordt ingesteld, zullen de definitieve kandidatenlijsten ofwel omstreeks 8 mei aanstaande ofwel omstreeks 16 mei aanstaande in de Staatscourant worden gepubliceerd.