Advies wetsvoorstel financiering politieke partijen

In het wetsvoorstel financiering politieke partijen wordt ingegaan op de financiële administratie door politieke partijen, de subsidiëring, de openbaarmaking van giften en het toezicht op de financiën van politieke partijen. In zijn advies over dit wetsvoorstel heeft de Kiesraad begrip voor de wens om zichtbaar te maken hoe partijen aan hun middelen komen en daarmee belangenverstrengeling te voorkomen. De Raad zet echter op onderdelen vraagtekens bij de evenwichtigheid, evenredigheid en uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel.

De Raad voorziet bijvoorbeeld problemen bij het feit dat ook afdelingen van landelijke politieke partijen onder de werking van de giftenregeling worden gebracht. Ook is niet altijd duidelijk wat als gift in natura geldt. Daarnaast bevat het wetsvoorstel geen regeling over de giften aan individuele kandidaten en Kamerleden. Gezien de ingewikkelde materie, adviseert de Kiesraad om te kijken naar geldende regelgeving en ervaringen daarmee in het buitenland. De Kiesraad vraagt zich verder af of politieke partijen met de voorgestelde maatregelen niet onnodig gehinderd worden in hun functioneren.

Ten slotte merkt de Raad op dat politieke partijen in Nederland vrij zijn in hun wijze van organisatie. Dit brengt met zich mee dat het verkrijgen van inzicht in alle financiën, ook op decentraal niveau, vrij lastig is.

Beeld: ©Wim Meurer