De stemkroeg rijdt weer

Net als in de aanloop naar de vorige verkiezingen zet het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties de Stemkroeg in. Om kiezers attent te maken op de verkiezingen voor de provinciale staten voert de overheid de campagne 'Verkiezingen. U komt toch ook?'. De rijdende Stemkroeg is een onderdeel van die campagne. De Stemkroeg is tot de verkiezingsdag te bezoeken op verschillende plaatsen in het land. In de Stemkroeg wordt geen bier geschonken, wel is er informatie te krijgen.

Beeld: Kiesraad

De Stemkroeg is een zogeheten podiumwagen: een uitklapbare bus met een café en een podium. In het café kunnen mensen aan de leestafel zitten, de krant lezen en informatiefolders lezen over de verkiezingen. Er zijn twee internetaansluitingen, waar bijvoorbeeld de provinciale StemWijzer kan worden ingevuld. Op het podium staan twee rappers, die een paar keer per uur Nederlandstalige raps zingen over de actuele politiek. Medewerkers van provincies en van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoorden vragen van bezoekers.
Op zaterdag 8 maart zijn er in bijna alle provinciehuizen open dagen. Dan staat de Stemkroeg in Den Haag en wordt in het provinciehuis in Den Bosch een speciale stand ingericht.

Plaatsen en tijden Stemkroeg
De openingstijden van de stemkroeg zullen zijn van 10:00 uur t/m 17:00 uur.
• Woensdag 5 maart: Assen, Stadsplein (woensdagmarkt)
• Donderdag 6 maart: Middelburg, de Markt
• Zaterdag 8 maart: Den Haag, Zuid-Hollandplein (voor het Provinciehuis, van 11:00 uur t/m 16:00 uur)
• Zaterdag 8 maart: Den Bosch, in het Provinciehuis
• Zondag 9 maart: Leeuwarden, Wilhelminaplein (koopzondag)