Nummering kandidatenlijsten

Vandaag heeft de Kiesraad in een openbare zitting de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezing genummerd. Partijen die in alle 19 kieskringen kandidatenlijsten hebben ingeleverd: 1. Christen Democratisch Appèl (CDA), 2. Lijst Pim Fortuyn (LPF), 3. VVD, 4. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), 5. GROENLINKS, 6. SP (Socialistische Partij), 7. Democraten 66 (D66), 8. ChristenUnie, 9. Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), 10. LEEFBAAR NEDERLAND, 11. De Conservatieven.nl, 12. Nieuwe Communistische Partij NCPN en 13. DUURZAAM NEDERLAND, 14. Partij van de Toekomst (PvdT), 15. Partij voor de Dieren, 16. blanco lijst met als eerste kandidaat de heer Ratelband.

Beeld: Kiesraad

Partijen die niet in alle kieskringen kandidatenlijsten hebben ingeleverd:

Lijst 17: VIP Vooruitstrevende Integratie Partij
In 18 kieskringen ingeleverd; niet in kieskring 4 (Zwolle).

Lijst 18: Alliantie Vernieuwing en Democratie
In 16 kieskringen ingeleverd; niet in kieskring 4, 13 en 19 (Zwolle, Rotterdam en Maastricht).

Lijst 19: O O DEN HAAG
In 12 kieskringen ingeleverd; niet in kieskring 1, 2, 5, 10, 14, 16 en 17 (Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Haarlem, Dordrecht, Middelburg en Tilburg).

Lijst 20: Lijst Veldhoen
In 4 kieskringen ingeleverd; te weten in kieskring  9, 12, 13 en 14 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht).

Lijstencombinaties

Tevens heeft de Kiesraad beslist over de geldigheid van twee aangevraagde lijstencombinaties: GROENLINKS / SP (Socialistische Partij)  en ChristenUnie / Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Beide combinaties zijn goedgekeurd omdat ze aan de vereiste voorwaarden voldeden. Om een lijstencombinatie te kunnen vormen moeten beide partijen zijn geregistreerd bij de Kiesraad, de kandidatenlijsten in alle kieskringen zijn ingeleverd en moet de combinatie in alle kieskringen gelden.

Openbare zittingen
Morgen, vrijdag 13 december, worden op alle hoofdstembureaus in de verschillende kieskringen de kandidatenlijsten geldig of ongeldig verklaard. Dat laatste gebeurt eveneens in een openbare zitting, die op alle 19 hoofdstembureaus om 16.00 uur begint. Tot en met dinsdag 17 december kunnen belanghebbenden en alle kiezers beroep indienen tegen de beslissingen van de hoofdstembureaus bij de Raad van State. Afhankelijk van het feit of er al dan niet beroep wordt ingesteld bij de Raad van State zullen de definitieve kandidatenlijsten dan wel 19 december dan wel uiterlijk 24 december in de Staatscourant worden gepubliceerd