Registratie namen politieke partijen Tweede Kamerverkiezingen

De Kiesraad heeft de volgende namen van politieke partijen geregistreerd: Algemeen Ouderen Verbond (A.O.V.), Directe Democraten, Beweging Vooruit, Nog Een Nieuwe Partij, Lijst Jij, De Andere Aanpak Partij (D.A.A.P.), Handhaving Rechtsstaat, Hollands Model, Utregs Glorie, "Alliantie Vernieuwing en Democratie", Vrije Democraten, Lijst Veldhoen, NIEUW ELAN, Hedy Parcherie, O O DEN HAAG, en Partij voor de Dieren.

Beeld: Dirk Hol Mediatheek Rijksoverheid

Bij de beoordeling van het registratieverzoek bekijkt de Kiesraad onder meer of de gekozen naam niet te veel lijkt op een andere naam die al voor de Tweede Kamerverkiezingen is geregistreerd. Registratie van de naam wil dus niet zeggen dat een partij ook daadwerkelijk aan de Tweede Kamerverkiezingen deelneemt. Het aantal namen dat nu is geregistreerd bij de Kiesraad, bedraagt inclusief de bovenstaande, 44 aanduidingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 was dat aantal 46. Uiteindelijk hebben toen 16 partijen in één of meer kieskringen aan de verkiezingen deelgenomen.

Afwijzing registratieverzoek

De Kiesraad heeft het verzoek om registratie van de aanduiding 'VIP Vooruitstrevende Integratie Partij' afgewezen. De afkorting in de verzochte aanduiding komt namelijk overeen met de afkorting in de aanduiding 'Vrije Indische Partij (V.I.P.)', die reeds onder nummer 44 geregistreerd is. Op grond daarvan heeft de Kiesraad besloten dat de verzochte aanduiding in hoofdzaak overeenstemt met de reeds onder nummer 44 geregistreerde aanduiding, en daardoor verwarring te duchten is.

Waarborgsom

Voor de registratie moet een partij een waarborgsom van 450 euro betalen. Deze waarborgsom wordt teruggegeven indien de partij ook daadwerkelijk aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 januari a.s. deelneemt. Dit blijkt op 10 december a.s. wanneer de partijen hun kandidatenlijsten voor deze verkiezingen kunnen inleveren