Laatste registratie namen politieke partijen Tweede Kamerverkiezingen

De Kiesraad heeft de volgende namen van politieke partijen geregistreerd: DUURZAAM NEDERLAND, Nieuw Uitdagend Luidruchtig, DAADKRACHTIG NEDERLAND, Arabische Democratische Partij (ADP), Groen Rechts, Lijst Pim Fortuyn, Vrouwvriendelijke Interactie (VVI), Partij van de Toekomst (PvdT), en Uw Politieke Partij Aarde UPPA. Dit betekent dat alle in de afgelopen maand bij de Kiesraad ingediende verzoeken tot registratie zijn gehonoreerd. Bij de beoordeling van het registratieverzoek bekijkt de Kiesraad onder meer of de gekozen naam niet te veel lijkt op een andere naam die al voor de Tweede Kamerverkiezingen is geregistreerd.

Beeld: ©Theo Bos

Registratie van de naam wil niet zeggen dat een partij ook daadwerkelijk aan de Tweede Kamerverkiezingen deelneemt. Het aantal namen dat nu geregistreerd bij de Kiesraad is, bedraagt inclusief de bovenstaande, 45 aanduidingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1998 was dat aantal 49. Uiteindelijk hebben toen 22 partijen in één of meer kieskringen hun kandidatenlijst ingeleverd.

Waarborg

Voor de registratie moet een partij een waarborgsom van 450 euro betalen. Deze waarborgsom wordt teruggegeven indien de partij ook daadwerkelijk aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei a.s. deelneemt. Dit blijkt op 2 april a.s. wanneer de partijen hun kandidatenlijsten voor deze verkiezingen kunnen inleveren.