Bekendmaking officiële uitslag Tweede Kamerverkiezing

Op 11 mei zal de Kiesraad als centraal stembureau voor de verkiezing van de Tweede Kamer in een openbare zitting de officiële uitslag van de op 6 mei a.s. te houden Tweede Kamerverkiezing bekendmaken. De zitting vangt om 17.00 uur aan en vindt plaats in de oude zaal van de Tweede Kamer (ingang Binnenhof 1A). Onder meer wordt bekend gemaakt het aantal stemmen en zetels per deelnemende partij, de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn gekozen, het aantal stemmen dat deze kandidaten hebben behaald en de overige kandidaten die op grond van hun plaats op de lijst zijn gekozen.

Beeld: Najib Nafid Mediatheek Rijksoverheid

De uitslag die op de avond van 6 mei a.s. via de media bekend zal worden gemaakt, betreft de officieuze vaststelling van de uitslag door het ANP op basis van een sneltelling door de gemeenten. De gemeenten bellen na de sluiting van de stembureaus de stemmentotalen per partij door naar het ANP dat op basis hiervan de zetelverdeling per partij berekent.
De Kiesraad gaat tot berekening van de officiële uitslag over, na ontvangst van de processen-verbaal van de 19 hoofdstembureaus. Deze komen op vrijdag 8 mei a.s. bijeen om per kieskring de stemmentotalen per partij en per kandidaat vast te stellen