Verdeling drie extra zetels Europees Parlement

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wijzigt het aantal leden van het Europees Parlement. Nederland krijgt daardoor 29 zetels, drie meer dan voor de brexit. De drie extra zetels gaan naar de PVV (Partij voor de Vrijheid), de VVD en Forum voor Democratie. Dat stelde de Kiesraad officieel vast tijdens een openbare zitting op 6 februari 2020 in Den Haag. De Kiesraad benoemde van de kandidatenlijst van de PVV de heer M. de Graaff, van de kandidatenlijst van de VVD de heer B. Groothuis en van de kandidatenlijst van Forum voor Democratie mevrouw D. Rookmaker.

Verdeling drie extra zetels

Partij

Kandidaat

Aantal stemmen

PVV (Partij voor de Vrijheid)

de Graaff, M.J.R.L. (Marcel) (m)*

81.073
VVD Groothuis, B. (Bart) (m) *     21.353
Forum voor Democratie Rookmaker, D.    

15.403

* gekozen met voorkeurstemmen.

De benoemde kandidaten hebben 10 dagen de tijd om aan te geven of zij de benoeming accepteren. Als de benoeming wordt aangenomen onderzoeken de Tweede Kamer en het Europees Parlement of de kandidaat voldoet aan de vereisten voor het lidmaatschap van het Europees Parlement en als Parlementslid kan worden toegelaten.
Als een kandidaat de benoeming niet aanneemt of niet aan de eisen voldoet voor het lidmaatschap, benoemt de Kiesraad binnen 14 dagen de eerstvolgende kandidaat.

Beeld: ©Rijksoverheid