Jaarverslag Kiesraad 2015

Het jaar 2015 was voor de Kiesraad in een aantal opzichten een bijzonder jaar. Op 18 maart vonden voor het eerst gecombineerde verkiezingen plaats voor provinciale staten en de algemene besturen van de waterschappen. Daarnaast waren er eilandsraadsverkiezingen, de Eerste Kamerverkiezing en gemeentelijke herindelingsverkiezingen in dit jaar. Sinds 1 juli 2015 kunnen kiesgerechtigden over vrijwel alle nieuw aangenomen wetten (en verdragen) een referendum aanvragen. Voor één referendabele wet werden voldoende inleidende en definitieve verzoeken bij de Kiesraad ingediend: de wet tot goedkeuring van de Associatie-overeenkomst tussen de EU en Oekraïne. Dit referendum vindt plaats op 6 april 2016. De Kiesraad heeft in 2015 14 adviezen uitgebracht; dit waren er meer dan ooit.

De gecombineerde verkiezingen voor provinciale staten en de algemene besturen van waterschappen leidden tot meer behoefte aan informatieverstrekking en ondersteuning door de Kiesraad van gemeenten, politieke partijen en kiezers. Bij de Eerste Kamerverkiezing op 26 mei trad de Kiesraad op als centraal stembureau en was daarmee verantwoordelijk voor de registratie van partijnamen, de vaststelling van de kandidatenlijsten en de verkiezingsuitslag.

Adviezen

De Kiesraad heeft in 2015 14 adviezen uitgebracht. De meeste adviezen zijn uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Twee adviezen - naar aanleiding van initiatiefwetsvoorstellen van het Kamerlid Klein - werden uitgebracht aan de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft vier adviezen op eigen initiatief uitgebracht: twee adviezen naar aanleiding van de verkiezingen, één over de strafbepalingen in het verkiezingsproces en één naar aanleiding van een motie die op 26 mei 2015 door de eilandsraad van Bonaire is aanvaard.

Op 12 juni bood de Kiesraad minister Plasterk van BZK het advies aan over een onderzoek naar de strafbepalingen in het verkiezingsproces. In het advies wordt gepleit voor aanscherping van de strafbaarstelling van misbruik van de volmachtregeling en voor verruiming van de mogelijkheden tot uitsluiting van het kiesrecht. Op 18  juni organiseerde de Kiesraad, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, een symposium over dit onderwerp.

Beeld: ©Teun Berserik
Jaarverslag 2015 illustratie Teun Berserik