Jaarverslag Kiesraad 2013

In 2013 vonden alleen herindelingsverkiezingen plaats. Het zwaartepunt van de werkzaamheden van de Kiesraad lag daarom bij zijn tweede wettelijke taak, namelijk adviseren over wetsvoorstellen op het terrein van het kiesrecht en verkiezingen. Een taak van de Raad die steeds meer aandacht vergt, is het verstrekken van informatie en het verlenen van hulp aan gemeenten en politieke partijen, met name in verkiezingstijd. Dit valt te lezen in het jaarverslag van de Kiesraad over 2013.

In totaal bracht de Raad in 2013 acht adviezen uit, onder andere over (de vormgeving van) een herziening van de Kieswet en de combinatie van waterschapsverkiezingen met provinciale statenverkiezingen. Verder kwamen de volgende onderwerpen aan bod in de adviezen: ontwerp Tijdelijk Experimentenbesluit, ontwerp Tijdelijke Experimentenregeling, Goedkeurings- en uitvoeringswet VN-Gehandicaptenverdrag, Kiesrecht niet-Nederlanders bij eilandsraadsverkiezingen en ontwerpbesluit Raadgevend Referendum.

Daarnaast heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Kiesraad gevraagd om een publieksvriendelijke Kieswet te maken. Naar aanleiding van dit verzoek is op de website van de Kiesraad een nieuw onderdeel ‘Kieswet toegelicht’ gemaakt met een bondige uitleg van alle Kieswetartikelen.