Jaarverslag Kiesraad 2012

De Kiesraad heeft zijn jaarverslag 2012 uitgebracht. U kunt het jaarverslag onderaan deze pagina downloaden. In het verslag staat een overzicht van de adviezen die de Kiesraad vorig jaar uitbracht op het gebied van kiesrecht en verkiezingen. Ook gaat het jaarverslag in op zijn rol als centraal stembureau voor de Tweede Kamerverkiezing van 12 september 2012, op het Informatiepunt Verkiezingen en op de advisering van de Kiesraad in Kieswetgerelateerde rechtszaken.

veelvuldig benaderd met vragen over het verkiezingsproces. Het aantal vragen dat bij het Informatiepunt Verkiezingen binnenkwam was 50 % hoger dan bij de Tweede Kamerverkiezing in 2010. Ook de website en de Databank verkiezingsuitslagen van de Kiesraad werden vaak geraadpleegd.

Verkiezingen

In 2012 vonden de volgende verkiezingen plaats:

  • Tweede Kamerverkiezing (ontbindingsverkiezing).
  • Herindelingsverkiezingen (voor de nieuwe gemeenten Schagen, Molenwaard en Goeree-Overflakkee). 

Adviezen

De Kiesraad bracht in 2012 een viertal adviezen uit, en wel over:

  • Een wijziging van het Waterschapsbesluit in verband met indirecte waterschapsverkiezingen;
  • Tijdelijke experimentenwet stembiljetten en centraal tellen;
  • Evaluatieadvies Tweede Kamerverkiezing 2012;
  • Modellenregeling.

Registratieverzoeken

De Kiesraad behandelde in 2012 33 registratieverzoeken, waarvan er één niet werd ingewilligd. De meeste registratieverzoeken hingen samen met de vervroegde Tweede Kamerverkiezing.

Stemcomputers

In het voorwoord van het jaarverslag wordt ingegaan op de voorzichtige oriëntatie van minister Plasterk op de herinvoering van stemcomputers. De Kiesraad denkt, zo valt te lezen in het voorwoord, ‘dat elektronisch stemmen de zorgvuldigheid in het verkiezingsproces ten goede zou kunnen komen’. Gesteld wordt dat ‘moet worden bezien of de technologische ontwikkelingen sinds 2006 het mogelijk maken om voor ons land een nieuwe stemcomputer te ontwikkelen die tegemoet komt aan de bezwaren uit het verleden.’ Al eerder bepleitte de Kiesraad vaststelling van kwaliteitseisen waaraan stemcomputers zouden moeten voldoen.

Hard copies van het jaarverslag worden desgewenst op verzoek toegezonden.