Jaarverslag Kiesraad 2011

In het jaarverslag 2011 wordt een overzicht gegeven de adviezen die de Kiesraad in 2011 uitbracht op het gebied van kiesrecht en verkiezingen. Ook wordt verantwoording afgelegd voor de overige taken van de Kiesraad, zoals die van centraal stembureau bij de verkiezing van de Eerste Kamer.

In 2011 vonden de volgende verkiezingen plaats:
 

  • voor de leden van provinciale staten
  • voor de leden van de eilandsraden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
  • voor de leden van de Eerste Kamer
  • voor de herindelingsgemeente Hollands Kroon


De Kiesraad trad voor de verkiezing van de Eerste Kamer op als centraal stembureau.

Over de eerste drie verkiezingen bracht de Kiesraad een evaluatieadvies uit. De overige adviezen gingen over een wijziging in de Kieswet, het wetsvoorstel voor indirekte waterschapsverkiezingen, passsief kiesrecht en een wijziging van modellen uit de Kieswet en het Kiesbesluit.

De belangstelling voor verkiezingsinformatie neemt toe. Niet alleen tijdens verkiezingsperiodes, maar ook daarbuiten, wordt de Kiesraad veelvuldig benaderd met verzoeken om informatie.

Tijdens het symposium 'Verkiezingen op de kaart 1848-2010' werd de verkiezingsatlas gepresenteerd. In deze atlas wordt een een beeld geschets van de Tweede Kamerverkiezingen vanaf 1848, gezien vanuit een geografisch perspectief. Ook werd de publicatie 'Kieskringen: ontwikkeling - werkwijze - alternatief' uitgegeven.