Mag informatie van een kandidaat op een identiteitsbewijs i.v.m. privacy deels afgeschermd zijn bij de kandidaatstelling?

Nee, aangezien de kopie op de dag van kandidaatstelling een wettelijke basis heeft, zie Kieswet artikel H 9, is het afschermen van gegevens zoals het burgerservicenummer (BSN) op deze kopie dus niet toegestaan.

Burgers worden steeds vaker alert gemaakt op de mogelijkheid van identiteitsfraude en kunnen voor de bestrijding daarvan soms gegevens op een kopie van hun identiteitsbewijs afschermen. Hierbij moet echter een onderscheid worden gemaakt tussen gevallen waarin het overhandigen van een kopie van het identiteitsbewijs wettelijk verplicht is en gevallen waarin dit niet wettelijk verplicht is (zoals het inleveren van een kopie bij een hotelovernachting). Het overschrijven of anonimiseren van de kopie van het identiteitsbewijs is alleen toegestaan voor kopieën zonder wettelijke verplichting.

Het is overigens niet bezwaarlijk als de kopie overschreven wordt met een tekst of watermerk. Dit kan, zolang het centraal stembureau wel alle benodigde gegevens op het kopie kan lezen. Uiteindelijk is het daarmee aan het oordeel van het centraal stembureau of een specifieke kopie voldoet.