Honderd jaar algemeen kiesrecht: nieuwe kiezers in beeld

Sinds de invoering van het actief kiesrecht voor alle mannen boven de 25 jaar – dit jaar precies een eeuw geleden – werd het electoraat meermalen uitgebreid. Zo kregen vrouwen het stemrecht (1919) en werd de kiesgerechtigde leeftijd verlaagd naar 18 jaar (1946-1972). Ook de naoorlogse dekolonisatie, de Europese integratie en de komst van gastarbeiders leverden nieuwe categorieën kiezers op. De serie ‘Honderd jaar nieuwe kiezers’ – verzorgd door het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, de afdeling Politieke Geschiedenis van de Radboud Universiteit en de Kiesraad – brengt in kaart hoe deze ‘first time voters’ naar de stembus werden gelokt en wat hun ervaringen waren.

Uitbreiding electoraat

Vanaf woensdag 18 januari verschijnt er tot aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart iedere week een bijdrage  op de website van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis waarin een andere groep nieuwe kiezers centraal staat. Zo is er onder meer aandacht voor de nieuwe kiezers na het invoeren van het vrouwenkiesrecht, scholierenverkiezingen, stemrecht voor in het buitenland wonende Nederlanders, en stemrecht bij lokale verkiezingen voor niet-Nederlandse ingezetenen.

Alle mannen stemplichtig!

De eerste aflevering in de serie, van de hand van Alexander van Kessel, vindt u hier: http://www.ru.nl/cpg/honderd-jaar-nieuwe-kiezers-0/honderd-jaar-nieuwe-kiezers/