Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstellen raadgevend en correctief referendum

Dinsdag 15 april stemde de Eerste Kamer over de initiatiefwetsvoorstellen voor een raadgevend en een correctief referendum. De Wet raadgevend referendum treedt mogelijk op 1 januari 2015 in werking. Voor de Wet correctief referendum is een wijziging van de Grondwet nodig. Een belangrijk deel van de uitvoering van beide wetten wordt belegd bij de Kiesraad in de rol van centraal stembureau. Zo stelt de Kiesraad de definitieve uitslag van een raadgevend referendum of correctief referendum vast en maakt deze bekend.

Beeld: Kiesraad

Op 8 april debatteerde De Eerste Kamer over beide initiatiefwetsvoorstellen. Tijdens dat debat pleitte een aantal kamerleden om het raadgevend referendum, dat niet-bindend is, af te schaffen zodra het bindend correctief referendum is aangenomen. Hierdoor kunnen beide wetten niet naast elkaar bestaan. De initiatiefnemers, de Tweede Kamerleden Fokke (PvdA), Voortman (GroenLinks) en Schouw (D66), zijn aan deze wens tegemoet gekomen.

Opkomstdrempel

Ook werd tijdens het debat gevraagd een opkomstdrempel vast te stellen. Ten minste 30 procent van de kiesgerechtigden moet een stem hebben uitgebracht tijdens een raadgevend referendum om een uitslag als geldig vast te stellen. De initiatiefnemers zegden toe het wetsvoorstel op dit punt te wijzigen. Beide wijzigingen nemen zij op in een zogeheten reparatiewet en deze wet dienen zij in bij de Tweede Kamer.

Verschil raadgevend en correctief referendum

Op 14 februari 2013 is door de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel Wet raadgevend referendum aangenomen. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om op initiatief van burgers een referendum te houden over wetten en stilzwijgende goedkeuring van verdragen. Doel van een raadgevend referendum is om de regering te adviseren voorgenomen wetgeving te wijzigen. De uitslag van het referendum is dus niet bindend; de wetgever heeft het recht om een afwijkende keuze te maken. Dit ligt anders bij een correctief referendum, waarvoor op 16 april 2013 een initiatiefwetsvoorstel is aangenomen door de Tweede Kamer. De Wet correctief referendum is gericht op het tegenhouden van een beslissing en is in principe bindend.