Kieskringen niet meer nodig

De indeling van Nederland in (20) kieskringen is achterhaald. Nu kunnen partijen bij provinciale en Tweede Kamerverkiezingen nog met (regionaal) verschillende kandidatenlijsten aan de verkiezingen deelnemen. In de praktijk gebeurt dit echter steeds minder en bij de laatste Tweede Kamerververkiezing in 2010 kwamen partijen overal met één en dezelfde lijst uit. Dit stelt Bastian Michel vast in een onderzoek over kieskringen voor de Kiesraad. Hij ontdekt bovendien dat de indeling in kieskringen tot ongewenste effecten kan leiden: de zetelverdeling binnen een systeem van kieskringen maakt het mogelijk dat een kandidaat die niet op alle lijsten staat juist door voorkeurstemmen een zetel misloopt.

Kieskringen

Advies Kiesraad

De Kiesraad heeft in een eerder dit jaar uitgebracht advies gepleit voor afschaffing van de kieskringen bij provinciale staten- en Tweede Kamerverkiezingen: ‘Het komt de transparantie van het verkiezingsproces voor de kiezer ten goede, het vereenvoudigt de uitslagberekening en er bestaat in de praktijk geen reële behoefte meer aan.’ Wel, schrijft de Kiesraad, is het om praktische redenen handig om de kieskringen voor het vaststellen van de verkiezingsuitslagen te handhaven: verkiezingsuitslagen worden eerst per kieskring verzameld en dan getotaliseerd doorgesluisd naar het centraal stembureau.  

Bastian Michel

Bastian Michel BSc (Solingen 1981) studeert Wiskundige wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 was hij als stagiair werkzaam voor de Kiesraad.