Wijzigingen Eerste Kamerverkiezing doorgevoerd

Politieke partijen kunnen bij de verkiezing van de Eerste Kamer in mei volgend jaar geen lijstencombinatie meer aangaan. Dit is onderdeel van een wijziging van de Kieswet waarmee de Eerste Kamer op 16 november heeft ingestemd. Het wordt verder lastiger voor kandidaten om met voorkeurstemmen te worden gekozen. Moesten ze eerst 50% van de kiesdeler halen, nu wordt dat 100%. Een andere wijziging heeft betrekking op de kandidaatstelling. Politieke partijen dienen voortaan hun kandidatenlijst(en) in te leveren bij het centraal stembureau (de Kiesraad) en niet meer bij de afzonderlijke provincies.

Beeld: ©Jeroen van der Meyde

Tijdstip stemming

Voorts is nu in de Kieswet bepaald dat de leden van provinciale staten voortaan overal in het land op hetzelfde tijdstip, om 15.00 uur, zullen stemmen voor de Eerste Kamerverkiezingen. De leden kunnen daardoor geen kennis meer nemen van het stemgedrag van leden in andere provincies.

Lijstencombinaties

Eerder konden partijen na afloop van de verkiezingen voor de provinciale staten lijstencombinaties aangaan voor de Eerste Kamerverkiezing. Omdat ze op dat moment tamelijk zeker konden zijn van het stemgedrag van de leden van de provinciale staten, kon hier op gestuurd worden, teneinde zoveel mogelijk (rest)zetels in de wacht te slepen in de Eerste Kamer.