Kandidaatstelling

27 April is de dag van de kandidaatstelling voor de Tweede Kamerverkiezing van 9 juni 2010. Dat betekent dat op 27 april, tussen 9.00 en 15.00 uur, partijen hun kandidatenlijsten moeten inleveren bij de hoofdstembureaus in de negentien kieskringen in Nederland.

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk de kandidatenlijsten centraal in te leveren, bij het hoofdstembureau van kieskring 12 (Den Haag). Deze zogenaamde centrale inlevering is alleen mogelijk als een partij deelneemt in alle negentien kieskringen. Bovendien geldt dat op alle lijsten dezelfde namen voorkomen in dezelfde volgorde, behalve maximaal de laatste vijf kandidaten. Ook moeten de lijsten tenminste 31 kandidaten bevatten. Hoewel de kandidatenlijsten centraal worden ingeleverd, moet voor iedere kieskring een aparte lijst worden ingediend. In alle andere gevallen moeten de kandidatenlijsten in de afzonderlijke kieskringen worden ingeleverd. Partijen die bij de vorige Tweede Kamerverkiezing, onder dezelfde aanduiding, minimaal één zetel hebben behaald, kunnen, voor zover het kandidatenlijsten betreft waarop alle kandidaten dezelfde zijn en in dezelfde volgorde zijn geplaatst, volstaan met de indiening van één kandidatenlijst bij het hoofdstembureau van kieskring 12 (Den Haag) die voor alle kieskringen geldt. Deze mogelijkheid geldt ongeacht het aantal kandidaten op de lijst.

Waarborgsom kandidaatstelling

Partijen die nog niet zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer kunnen zich pas kandidaatstellen na betaling van een waarborgsom van 11.250 euro. Deze waarborgsom moet vóór 13 april 2010 zijn ontvangen. Na ontvangst van de waarborgsom krijgt de partij negentien bewijzen van betaling toegezonden (voor elke kieskring één). Dit bewijs - en dus niet een eigen overschrijvingsbewijs of iets dergelijks - dient bij de kandidaatstelling te worden overgelegd. De waarborgsom moet worden overgemaakt op Royal Bank of Scotland 56.99.94.764 t.n.v. ministerie van BZK/ontvangstenrekening DCB, postbus 20011, 2500 EA 's-Gravenhage, onder vermelding van 'Waarborgsom kandidaatstelling Tweede Kamerverkiezing' en de naam van de desbetreffende partij. Het overleggen van een bewijs van betaling is een zogenaamd herstelbaar verzuim; dit betekent dat betaling ook nog op een later moment mogelijk is, maar wel op een zodanig moment moet gebeuren dat het ministerie van BZK in de gelegenheid is om de 19 betalingsbewijzen tijdig te verstrekken. Het risico van niet-tijdige verstrekking van deze betalingsbewijzen komt volledig voor rekening van de betreffende partij. De termijn voor het herstellen van dit verzuim eindigt op maandag 3 mei om 15.00 uur precies.
De waarborgsom wordt terugbetaald als de partij minimaal 75% van de kiesdeler behaalt. De kiesdeler bedroeg bij de Tweede Kamerverkiezing van 2006 65.591 stemmen.