Inrichting stemlokaal
Op een dag van stemming als die voor de gemeenteraadsverkiezingen, op 3 maart jl. worden door het hele land heen zo'n 10.000 stemlokalen ingericht. Een stemlokaal dient aan een aantal voorwaarden te voldoen, die wettelijk zijn vastgelegd. Zo is bepaald dat de toegang tot stemhokjes te allen tijde zichtbaar dient te zijn, zowel voor publiek als voor stembureauleden. Het aanbrengen van gordijntjes ligt mede daarom niet in de rede. Overigens mag die zichtbaarheid er niet toe leiden dat het stemgeheim in het gedrang komt: niemand moet kunnen meekijken als de kiezer zijn stem uitbrengt.
Stemlokaal
In het stemlokaal dient een tafel en een aantal stoelen te staan voor de stembureauleden, een stembus en een of meerdere stemhokjes. De Kieswet schrijft voor dat het stemlokaal zodanig ingericht dient te zijn dat het stemgeheim is gewaarborgd. De tafel waar de leden van het stembureau achter zitten dient zo te worden geplaatst, dat de kiezers de verrichtingen van het stembureau kunnen gadeslaan. De kiezers mogen slechts worden toegelaten vóór de tafel van het stembureau, en niet daarachter.
Stemhokje
Het stemhokje dient te bestaan uit een achterwand en twee zijwanden, die elk ten minste een meter breed en twee meter hoog zijn. Wordt het stemhokje met de achterzijde tegen een ondoorzichtig deel van een wand van het stemlokaal geplaatst, dan is een achterwand niet nodig. In elk stemhokje bevindt zich een lessenaar met rode potloden en een handleiding voor de kiezer. Deze nadere regels over het stemhokje staan in het Kiesbesluit.
Gordijntjes
In het ontwerp voor een nieuwe Kieswet uit 1951 was voorzien in verplichte gordijntjes voor de stemhokjes. Door een amendement is die verplichting echter uit de wet gehaald; men vond het te duur. In de huidige Kieswet is bepaald dat de toegang tot stemhokjes te alle tijde zichtbaar dient te zijn, zowel voor publiek als voor stembureauleden. Het aanbrengen van gordijntjes is om deze reden niet toegestaan. Overigens mag die zichtbaarheid er niet toe leiden dat het stemgeheim in het gedrang komt: niemand moet kunnen meekijken als een kiezer zijn stem uitbrengt. Om deze reden moet het stemhokje op voldoende afstand van de stembureauleden en overige kiezers worden geplaatst.