Rapportage OVSE-waarnemingsmissie 2012

In de periode van 29 augustus tot 15 september verbleef een waarnemersmissie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) in Nederland om toe te zien op het verloop en de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing. Het rapport dat op 16 november naar aanleiding van dit bezoek is uitgebracht, blijkt overwegend positief over de gang van zaken.

Gezonde basis

De OVSE stelt dat het wettelijk kader van de verkiezingen een gezonde basis vormt voor het houden van democratische verkiezingen en oordeelt dat de organen die in het verkiezingsproces zijn belast met de uitvoering van taken professioneel en onpartijdig zijn. Ook constateert de OVSE onder kiezers en politieke partijen een hoge mate van vertrouwen in het verkiezingsproces. De registratie van partij-aanduidingen beoordeelt de OVSE als toereikend en transparant. De OVSE is eveneens positief over de actieve en open campagnevoering en over de  berichtgeving daarover door de media.

Kanttekeningen

Minder positief oordeelt de OVSE over:

  • De beperkte beroepsmogelijkheden in het verkiezingsproces (er is bijvoorbeeld nu geen beroep mogelijk tegen de vaststelling van de verkiezingsuitslag, noch tegen de toelating van leden van vertegenwoordigende organen);
  • Het stemmen bij volmacht (de OVSE ziet deze manier van stemmen als strijdig met het stemgeheim en met het uitgangspunt van ‘one man one vote’ en wijst voorts op het gevaar van ‘family voting’);
  • Het nog altijd ontbreken van een wettelijke regeling inzake financiering politieke partijen (een wetsvoorstel ligt inmiddels al wel bij de Eerste Kamer).
    Genoemde punten van kritiek kwamen overigens ook voor in eerdere rapportages van de OVSE.
     

Waarnemersteam

Het waarnemersteam van de ‘Office for Democratic Institutions and Human Rights’ van de OVSE werd geleid door dhr. Lubomir Kopaj (ambassadeur, Slowakije).