Algemeen Overleg Tweede Kamer over onder andere ontzetting uit kiesrecht en internetstemmen

Voor het eind van dit jaar geeft de minister van Veiligheid en Justitie aan bij welke strafbepalingen ontzetting uit het kiesrecht mogelijk moet zijn en welke consequenties daaraan worden verbonden. Kamerleden Bisschop (SGP) en Taverne (VVD) hielden een pleidooi om personen die veroordeeld worden voor terroristische activiteiten automatisch uit hun kiesrecht te ontzetten. De Kiesraad pleitte in zijn advies van 12 juni 2015 al voor ontzetting uit het kiesrecht bij ernstige aantasting van de grondslagen van het Nederlandse staatsbestel.

Beeld: Kiesraad

Vertegenwoordigers van vier politieke partijen namen deel aan het Algemeen Overleg over verkiezingsonderwerpen. De heer Taverne vroeg verder naar de stand van zaken op het gebied van internetstemmen. De minister gaf aan dat een test met internetstemmen is gepland in de week van 7 december 2016. Onderdeel van de test is dat geprobeerd wordt het systeem te kraken. De minister heeft toegezegd eind september met een brief over opzet van deze test te komen.

Elektronische hulpmiddelen in het stemlokaal

De heer Amhaouch (CDA) had de door de minister opgestelde technische specificaties voor het gebruik van elektronische hulpmiddelen in het stemlokaal bekeken en vond – daarin gesteund door mevrouw Oosenbrug (PvdA) – dat deze wel erg gedetailleerd waren. De specificaties laten volgens deze Kamerleden te weinig ruimte aan marktpartijen om naar eigen kennis en kunde een aanbieding te doen. Voorwaarde voor marktpartijen is wel, aldus beide Kamerleden, dat zij binnen de kaders blijven die door de Commissie-Van Beek, die in 2013 onderzocht of en hoe er (opnieuw) elektronisch gestemd kan worden, zijn geschetst. De minister meldde dat de marktuitvraag naar elektronische stemmenprinters loopt. Twintig bedrijven zijn door de minister benaderd en hebben tot medio oktober om te reageren. De specificaties aan de stemprinters en stemmentellers zijn niet zo gesteld dat er geen alternatieve oplossingen kunnen worden aangedragen, aldus de minister. De uitkomsten van de marktuitvraag wacht de minister af voordat bepaald wordt of er een wetsvoorstel komt. Daarbij spelen technische en financiële afwegingen een rol.