Evaluatie ministerie van BZK van referendum 6 april 2016

De organisatie van het referendum door gemeenten is over het algemeen correct verlopen. Wel was er in de aanloop naar het referendum discussie over aantallen aan te wijzen stembureaus. Dit staat in de evaluatie van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over voorbereiding, organisatie, kosten en verloop van het raadgevend referendum van 6 april 2016. Een evaluatie van de Wet raadgevend referendum vindt uiterlijk 28 april 2018 plaats, in overeenstemming met wat hierover in deze wet staat, zo schrijft de minister.

Beeld: ©Kiesraad / Ruud Sies

In de brief komt de minister terug op de omstandigheid dat op Sint Eustatius de stempassen niet persoonlijk bij de kiezers waren bezorgd, maar afgehaald moesten worden. De minister tekent aan dat dit niet conform de wet is en dat hij bij volgende verkiezingen en referenda nadrukkelijk zal aandringen op het belang van een tijdige bezorging van stempassen aldaar.

Kosten referendum

Bij de brief ter evaluatie van het referendum zijn enkele bijlagen opgenomen, waaronder eerder door de Kiesraad en de referendumcommissie uitgebrachte evaluaties. Tevens is een rapportage bijgevoegd van een digitale enquête onder gemeenten over het referendum. De minister kondigt aan later terug te komen op een brief van een burger aan de vaste Kamercommissie over verbetering van de controles van ingediende verzoeken. Ook bijgevoegd zijn uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar de kosten voor de organisatie van gemeenten van het referendum (geschat op € 32,3 miljoen) en mogelijke besparingen hierop (tussen de €3,2 en €6,2 miljoen).

Evaluatie Kiesraad

Begin juni bracht de Kiesraad al een evaluatie uit van het raadgevend referendum, waarin gewezen wordt op een aantal onvolkomenheden en weeffouten van de Referendumwet. De Raad bepleit hierin spoedige wijziging van de wet. Ook stelde de Raad voor om elektronische indiening van referendumverzoeken mogelijk te maken. De minister van BZK heeft tot op heden niet inhoudelijk op het evaluatieadvies van de Raad gereageerd.