Advies Kiesraad: geen aanpassing aantal kandidaten op lijst

De Kiesraad vindt het op dit moment niet raadzaam om de Kieswet te wijzigen om zo het aantal kandidaten op een kandidatenlijst te vergroten. Dit staat in zijn advies naar aanleiding van een amendement van het Kamerlid Bosma (PVV), waarin wordt voorgesteld om voortaan alle partijen bij alle verkiezingen toe te staan om maximaal 80 kandidaten op de lijst te plaatsen. De Raad is van mening dat de huidige Kieswet partijen voldoende mogelijkheden biedt om genoeg personen kandidaat te stellen om uitputting van de kandidatenlijst te voorkomen.

Beeld: Kiesraad

In het advies somt de Kiesraad een aantal praktische bezwaren op tegen de voorgestelde wetswijziging. Het huidige stembiljet wordt waarschijnlijk nog groter, waardoor de vindbaarheid van kandidaten op het stembiljet door kiezers moeilijker wordt. Ook wordt het telproces met meer kandidaten complexer.

Gevolgen voor andere verkiezingen

Verder geldt het amendement ook voor verkiezingen voor organen met (veel) minder zetels dan de Tweede Kamer. Enige behoefte om het maximum aantal kandidaten voor die verkiezingen uit te breiden, is in de praktijk nooit gebleken.

Alternatieve aanpassing

Voor het geval verhoging van het aantal kandidaten per lijst toch wenselijk is, in verband met het mogelijk afschaffen van kieskringen in de toekomst, geeft de Kiesraad een alternatieve wetswijziging in overweging. Het alternatief is een verlaging van het minimumaantal van vijftien zetels dat partijen moeten hebben als voorwaarde voor het plaatsen van maximaal tachtig kandidaten op de kandidatenlijst.